Sözlü çeviride yoğun bir dönemi geride bıraktık

Bölümümüzün sözlü çeviri programı yoğun bir dönemi geride bıraktı. Akademik yılın son haftasında üç toplantı gerçekleşti: Doç. Dr. Jonathan M. Ross’un düzenlediği “Umudun Sesi Olmak: Kahramanmaraş Depreminde Sözlü Çeviri” başlıklı seminer serisinde 10 ve 17 Mayıs 2023 tarihlerindeki iki etkinlik ve 12 Mayıs 2023’te konferans çevirmenliği programındaki son sınıf öğrencileri için hazırlanan konferans simülasyonu.

Afette Rehber Çevirmenlik (ARÇ) organizasyon ve işleyişinin anlatıldığı ilk etkinlikte konuşmacılar İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alev Bulut ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Rana Kahraman Duru idi. Hibrit formatta gerçekleşen toplantıya uzaktan ve yüz yüze yaklaşık 60 kişi katıldı. Konferans çevirmenliği programından bu yıl mezun olan öğrenciler Ayşe Zeynep Özgül ve Rumeysa Durmaz etkinlikte gönüllü olarak eş zamanlı çeviri yaptı.

Serinin ikinci etkinliği 17 Mayıs’ta yine hibrit olarak gerçekleşti ve toplam 100 kadar katılımcı, ARÇ’ın koordine ettiği gönüllü çevirmenleri dinledi. Deneyimlerini ve geleceğe dair önerilerini paylaştıkları için Aslı Takanay, Betül Sare Gökmen, Cemre Aytaç, Emirhan Kaya, Hilken Doğaç Boran, Sena Tan, Serkan Eker ve Ufuk Yılmaz’a ve çeviriyi yine gönüllü üstlenen son sınıf öğrencilerine teşekkür ederiz.

12 Mayıs’ta ise bu son sınıf öğrencileri için EMCI (European Masters in Conference Interpreting) üyesi Konferans Çevirmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı için de kullanılan simultane çeviri laboratuvarında göç temalı bir konferans simülasyonu hazırlandı. Alt sınıflardan öğrencilerin de izlediği hibrit konferansta öğretim üyeleri Ahu Latifoğlu Doğan, Bahar Çotur, Prof. Dr. Ebru Diriker, Doç. Dr. Jonathan M. Ross, Kate Ferguson ve Nedime Mercangöz farklı rollere bürünerek öğrencilerin gerçek hayatta karşılaşabileceği durumları canlandırdılar.

Başta bölüm asistanları olmak üzere etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. 


Son Güncelleme: 10:19:35 - 29.05.2023